Hur fungerar en klättring sele arbete ?

Hur fungerar en klättring sele arbete ?

syftet med en Rock klättersele

Syftet med en bergsklättring sele är att hålla klättraren säker samtidigt som en skäligt belopp av komfort och flexibilitet. Selen stöder vikt klättraren, lämnar händerna fria att klättra eller stöta bort (eller falla). I gamla dagar, skulle klättrare försöka linda rep runt sina bröst för att få stöd, vilket ofta resulterar i spruckna revben och vrickat axlar. Detta utlöste behovet av mer jämnt fördelade stöd enheter, vilket tvingade uppfinningen av selen.

Homemade Selar och hur de fungerar

Den ursprungliga typen av sele kallades en kropp stöter bort . Denna typ av sele var ingenting annat än en repellerande rep loopas mellan benen på klättraren , runt ena höften , över bröstet , över motsatt axel och ner på baksidan . Kroppen skapar friktion att hålla klättraren från att glida ner i repet för fort . Med lager av tjocka kläder , verk som bra . Om inte , kan denna typ av sele vara smärtsamt för klättring och repellerande nybörjare .

Nästa typ av sele kallas en blöja. Detta är ett rep bundna till en loop med en kvadrat knop eller en vatten knut. Denna typ använder en karbinhake (eller ett kick länk), som är en liten metallring med en fjäderbelastad dörr som normalt är formade i en oval eller siffran 8 eller "D" konfiguration. Den slinga rep är först lindas runt baksidan av midjan (eller tvärs över skinkorna) och fäst på framsidan med karbinhake. Klättraren sedan gripskopor den nedre delen av repet genom att nå mellan benen. Att nedre delen av repet tas upp mellan benen och säkrad av karbinhake med de båda andra ändar därmed namnet "blöja. " Observera att blöjan inte är den säkraste selen. Om klättraren plötsligt vänder upp och ner, han kunde glida rätt ut av det.

En annan typ av sele är den schweiziska Seat. Denna är gjord av antingen en tågända eller sadelgjord (platt, duk), cirka 12 till 15 fot. Håll i den mittre delen av repet, wraps klättraren det runt midjan från framsidan till baksidan till framsidan igen och bildar en provisorisk bälte. Varje slut är instoppat i bältet och båda ändarna förs tillbaka under ljumskarna och drog upp till varje sida för att stödja skinkorna. Ändarna är tvinnade tillbaka i bältet och bunden i en knut på framsidan (offset åt sidan för att inte komma i vägen för de andra klätterutrustning). Med karbinhaken är fäst på framsidan av denna sele. Alla dessa hemmagjorda selar fungerar på samma sätt för att fördela viktbelastning klättraren.

Tillverkas Selar och hur de fungerar

Tillverkad selar varierar i stil, men alla kommer att likna en av de hemgjorda typerna ovan. Skillnaderna är att de är lättare att ta på med spännen och snaps istället för knop och att de är mer lätt att justera för att passa kroppen kontur klättrare. Till exempel finns det en sele som fungerar som en blöja förutom att den har ett spänne runt midjan som gör att klättrare att dra åt och lossa den. Med tillverkade blöjan är klättraren mindre troligt att glida ur den om han är omvänd.

En annan stil av tillverkade sele, det vanligaste i själva verket fungerar som ett par byxor som även fungerar som ett verktyg bältet. Klättraren sätter ett ben i varje ben loop och säkrar sele med ett spänne i midjan. Dessa typer kan vara enkla, med bara sele för säkerhet, eller mer avancerade, med extra öglor och krokar att bära extra växel (dvs. påse med krita, ankare, extra karbinhake).


Relaterade artiklar


hur man gör en halv, tå och full Wallie på skridskorna
hur du tar bort linoleum lim
hur man gör en enkel båge & pilar med pinnar
hur man ryggsäck från New York City
Hur man knyter en schweizisk säte sele
hur man kan planera en vandring
hur man dewax en båt
hur man läger på Catalina Island
hur ventilera två badrum fläktar med en takventilen
hur du tar bort fläckar från vinyl fasader