om fiskelina

om fiskelina

Fiskare använder fiskelina för att ansluta sina spön och rullar till sina beten eller beten . Det finns ett brett utbud av fiske linor som finns på marknaden idag , och alla har särskilda egenskaper som lånar ut den till olika fiske program . Vissa fiskare välja en typ av lina och använda den för alla ändamål , medan andra väljer flera metrev och använda dem baserat på deras resultat i specifika situationer

Historia

Den första metrev gjordes från vinstockar , tagel och silkestråd . Vid mitten av 1800-talet, var maskiner som används för farkoster metrev från material som linne och silke. Sportfiskare på 1930-talet användes metrev tillverkad av nylon monofilament och flätade Dacron, som båda fortfarande används i dag. På 1960-talet var monofilamentgarn den mest populära fiskelina.

Typer

Några av de vanligaste typerna av fiske linje inkluderar monofilament, fluorkarbonpolymerer, flätad, multifilnylon och flyga linjer. Monofilamentgarn linan är gjord av polymerer som smälts, blandas och extruderad att skapa varierande linje tjocklekar. Monofilamentgarn tenderar att vara den billigaste lina, och finns i många storlekar och färger. Fluorkarboner linan är tätare än monofilament, vilket betyder att det sjunker fortare, och har brytningsindex som vatten, så det är mindre synlig för fisk. Flätad linan är gjord av material som Spectra eller mikro-Dyneema, och jämfört med dess diameter, är bland de starkaste fiske linjer som finns. Multifilnylon linan är tillverkad av polyeten trådar som, uttryckt i vikt, är starkare än stål. Flugfiske linje består av en monofilamentgarn eller flätad kärna omges av en plastfolie .

Funktioner

Rätt val för fiske i slutändan beror på linjen funktioner , inklusive sådana saker som går sönder och knut styrka , motståndskraft mot ultraviolett strålning och nötning , gjutbarhet , stretch och synlighet . Monofilamentgarn linje, till exempel , är inte lika stark som flätlina , men är mindre synliga för fisken . Fluorkarboner är ännu mindre synlig för fisk, men är inte lika gjutbara som monofilament . Flätad och linjer multifilnylon har den minsta sträcka och motstå slitage , men är synliga under vattnet och kan spökar fisk .

Överväganden

Den typ av fiskarter sportfiskare fortsätta och den miljö i vilken de bedriver dem är primära överväganden i fiske linjeval . Monofilamentgarn linje, till exempel , är mindre effektivt på djupt vatten eftersom dess stretch gör den mindre känslig än linjer som inte sträcka , som flätade samt multifilamentgarn fiskelinor . Fiskare också använda flätade samt multifilamentgarn linje vid fiske i områden med hakar eller andra täcka som orsakar slitage och i slutändan försvagar monofilament linje . Vattnets klarhet är det viktigt att ta i linjeval . Eftersom flätade samt multifilamentgarn linjer är mer synliga , sportfiskare tenderar att använda monofilamentgarn och fluorocarbon linjer i klart vatten . Sportfiskare som fiskar efter Sunfish eller crappies , till exempel , ofta använda en tunn diameter monofilamentgarn linje , medan sportfiskare bedriver större arter som muskies och bas välja en flätad eller multifilnylon linje .

Storlek

Fiskare måste befatta sig med storleken av deras fiskelina . Fiskelina storlek uttrycks i diameter och en tumregel är att använda den minsta lindiametern fiske kan du , baserat på fiske miljön . Storleken på fiskelinan är direkt relaterat till dess brottstyrka. Ju lägre diameter desto mindre styrka fisket linje har.

Varning

metrev som kastas över bord på land eller i vatten, förutom att vara föroreningar, vara skadligt för fisk, fåglar och andra djur. Samtliga kan trassla in sig i fiskrevar, särskilt med dålig sikt rader som monofilamentgarn och fluorocarbon. Dessutom kan fiskrevar trassla simmare, sportdykare och andra människor återskapa i vattnet.

Expert Insight

motsvarar den typ av lina och fiskespö är viktigt. Stiff fiskespön, med tanke på deras bristande flexibilitet, kan bryta låg diameter fiskrevar när sportfiskare som kroken. När de är används tillsammans med flätade eller multifilnylon linjer, som inte sträcka, stela fiskespön också kan riva krokarna ur munnen av fisk. Som en allmän regel, desto mindre sträcka linan har, desto mindre stel i fiskespön som används med det måste vara.


Relaterade artiklar


hur man kan fånga en boll väl
hur man målar båtar aluminium Jon
hur du tar bort rost från järn
hur man målar ovansidan av en båt
hur man får högre betyg genom att veta längd bowlingbana och bredd
hur man sätter en spigg på en krok
smide en kniv
hur man shoppa en väg inlägg cykelsadel
hur man byter motor olja i en WaveRunner
hur man tränar en häst att vända vid hoppning