hur man läser en topografisk karta

hur man läser en topografisk karta

En topografisk karta är den mest detaljerade och användbara karta för navigering terräng . Till skillnad från andra , mer grundläggande kartor , ger den topografiska version höjder av funktioner , vattendrag , latitud , longitud och många andra mycket användbara funktioner. Följ dessa steg för att läsa en topografisk karta
1 .
Börja med titeln . Titeln på kartan ger dig information om den exakta platsen på kartan konturerna . Titeln kommer troligen säga de statliga och lokala område av kartan . Bredvid titeln är sannolikt att en lutande eller finstilt namn en annan plats . Detta indikerar att nästa mappade platsen nordost om den du använder .
2 .
Kontrollera latitud och longitud. Längs gränsen för din topografisk karta är latitud och longitud . Dessa koordinater är avgörande för att hålla dig orienterad och informera andra om du placerar om du behöver . Du hittar också mindre siffror i fet stil som går längs kanterna på kartan . Dessa representerar Universal Transversal Mercator , som är en plats som används av militären och vissa forskningsdiscipliner.
3 .
Läs höjdkurvor . Den mest märkbara inslag i en topografisk karta är höjdkurvor . Dessa vågiga linjerna representerar höjd . Linjerna kartlägga höjd med ett belopp som anges av kartan nyckel. Linjerna närmar tillsammans som ett berg eller backen blir brantare . "V " former indikerar dalar eller sängar ström , med den punkt i " V " vänd uppströms .
4 .
Använd skalan och symboler . Skalan på kartan berättar vad en tum eller centimeter av avståndet på kartan motsvarar i verkligheten . På en topografisk karta ser du också den ekvidistans som anger hur många meter höjd öka representeras av en konturlinje . Utöver detta erbjuder kartan en legend , en nyckel till andra symboler som är markerade på kartan . Dessa symboler anger naturliga eller konstgjorda inslag i terrängen, såsom järnväg korsningar .


Relaterade artiklar


hur man identifierar djurspår medan vandring
hur du tar en karaktär turné i Washington
hur man fiskar uppståndelsen bay alaska
hur de ska jaga i Washington
hur de ska jaga i Pennsylvania
hur man startar en brand med stålull och ett 9 -volts batteri
hur man får dricksvatten från bambu
hur man använder första hjälpen vid vandring
hur du tar bort zebra musslor från en båt
hur man klär sig för paddling