gemensamma manliga & kvinnliga promelas

gemensamma manliga & kvinnliga promelas

promelas är vanligtvis förknippas med små, silvriga fiskar, men ordet "elritsa" faktiskt hänvisar till den största familjen av fisk i Nordamerika. Även promelas sällan äts av människor, kan de användas som agn och är viktiga medlemmar i akvatiska ekosystemet och näringskedjan-de utgör föda för fåglar och större fiskar, och konvertera mindre växter och insekter till protein för andra fiskar. Det finns ungefär 50 olika arter av promelas.

Creek Chub

Nå längder på ca 6 till 12 inches, bäck påsar är bland de största promelas. De har cigarr-formade kroppar och mörk färg med lila glans på sidorna och en mörk fläck vid basen av ryggfenan. Bäcken färna leker i slutet av våren, då män tar på en rosa färg och hål gräva i grus för äggen. Efter leken kvinnliga bäcken påsar flyta med sina bukar upp innan den återhämtar sig och leka igen. Denna typ av elritsa bebor brukar bäckar och är sällan i sjöar.

Fallfish

De största elritsa rasen, kan fallfish nå längder på 12 till 17 inches, även om de sällan äts av människor. Mindre fallfish är ljusa silver i färg, medan större sorter är trista silver. Liksom bäcken färna, leker i slutet av våren, och hanarna ändrar färg och bon gräva i grus för sina ägg. Honorna flyter också efter leken, i likhet med bäcken färna. Fallfish finns i klara bäckar, sjöar och dammar, och aldrig leva i grumligt vatten.

Central Stoneroller

Allt från 4 till 6 inches i längd, är den centrala stoneroller grått och har särskiljningsförmåga blek, framstående läppar med en ås som används för att skrapa alger från stenar. Hanarna använder också sina munnar för att skjuta stenar för att bygga bon i lekperioden, som i allmänhet sker från april till maj. Under lektiden, hanarna ändrar färg från grå till en orange nyans. Centrala stonerollers ofta finns i riffles och pooler av åar, och på grund av deras behov av rent vatten ibland används som indikatorer på vattenkvalitet.

Golden Shiner

varierar mellan 5 och 10 inches lång, har gyllene Shiner en djup och komprimerad kropp, röda fenor och en gyllene eller gräsbevuxen färg. Yngre är fisk silver i färg. Denna typ av elritsa är ibland ätit, men är mer ofta används som betesfisk. Golden shiners reproducera sent på våren eller försommaren och leka genom att sprida självhäftande ägg över vattenväxter. På grund av deras behov av vegetation för att fortsätta sin livscykel, är gyllene shiners finns i luftig, ren grunt vatten.

Gemensamma Shiner

En annan populär betesfisk, den gemensamma Shiner, är en mindre elritsa kommer in på 3 till 4 inches lång och silver med stora diamantformade skalor. Under senvåren lekperioden, män tar på blå ryggar och röda bukar, och antingen bygga bon uppströms eller användning bon som byggts av andra promelas. Det gemensamma Shiner är normalt återfinns i vattendrag, och undviker vatten med snabba strömmar.


Relaterade artiklar


Hur installerar jag en propeller på en Volvo outdrive?
Hur man använder en Faulk är rovdjur samtal
hur man köper en begagnad bas båt
Guide för båt målning
armborst jakt i North Carolina
cirkelkrokar vs taggtråd krokar
hur man fiskar för steelhead med drag
hur motorer storlek trolling på båtar
hur man lagar bacon på en bärbar kamin
Hur bifogar jag två stycken 550 Paracord?